Spring naar inhoud

De theorie

15/06/2011

Wat is nu de theorie, en werking van LCHF? Kort gezegd komt het erop neer om te eten  waar ons lichaam “voor gemaakt is”. De geschiedenis van de mens is dat we begonnen met dieren eten, vlees en vet.  En pas heel laat in de ontstaansgeschiedenis van de mens zijn we meer koolhydraten gaan eten, en vooral de laatste decennia erg veel geraffineerde koolhydraten. Kalorieen zonder inhoud.

Kort gezegd kun je het als volgt samenvatten. Dit heb ik uit het boek van Andreas Eenfeldt.

Als de geschiedenis van de mens gevisualiseerd wordt als een jaar, dan zijn we ruim 364 dagen jagers-verzamelaars geweest, tot vroeg in de avond van oudjaar. Landbouw spreed zich over de aarde op die laatste dag.  Helemaal goed heeft ons lichaam zich nog niet kunnen aanpassen aan deze voeding, daarvoor zijn nog heel wat meer jaren nodig. Een kwart voor 12 uur krijgen we weer een veranderring in voeding, namelijk de industrialisering!  Hierdoor konden er veel en goedkope geraffineerde produkten gemaakt worden. En dan de allerlaatste verandering, ca 60 jaar geleden begonnen… namelijk de angst voor vet en cholesterol. En.. die angst is gebaseerd op foute onderzoeken. Niet zozeer die onderzoeken zelf, maar wel de interpretatie door de onderzoekers. En gesjoemel met gegevens. Het gaat mij te ver om dit hier te bespreken, ik wil alleen nog een gedachte meegeven: Als alle voedingsadviezen die we nu aldoor krijgen goed zouden zijn, hoe komt het dan dat de mens gemiddeld steeds dikker wordt, en er steeds meer diabetes (2) komt?

Afijn, hoe het werkt is simpel:

koolhydraten verhogen de bloedsuikers. Daar krijg je (tijdelijk) energie van en er wordt insuline aangemaakt om het bloedsuikerniveau weer omlaag te halen want teveel bloedsuikers zijn schadelijk. Insuline is echter het hormoon dat de vetopslag reguleert en zorgt dat de energie van het eten als vet wordt opgeslagen. Maw, als je veel insuline produceert dan word je dikker, ook al eet je weinig calorieen. Daarna zakt de bloedsuikerspiegel snel en krijg je trek, je voelt je flauw, moet weer wat eten, eet kh-rijke voedingsstoffen en de achtbaan van je bloedsuikerspiegel is weer bezig.

LCHF gaat uit van dat je je bloedsuikerspiegel vrij vlak houdt. Helemaal vlak gaat natuurlijk niet want uiteraard gaat ie wat omhoog als je wat eet. En omdat er weinig insuline vrijkomt gaat je lichaam over op vetverbranding ipv koolhydratenverbranding.  Met als gevolg dat je afvalt.

Zo, vandaag ook weer mijn ei gelegd. (zie eierdoostheorie van http://www.sochicken.nl) Volgende ei wordt denk ik wat duidelijker uitleg van wat je wel en niet kan eten.  Maar.. deze methode wordt de genietmethode genoemd in zweden, en daar ben ik het enorm mee eens!

Ewa

Advertenties
No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: